När ni blir medvetna om att det har skett en personuppgiftsincident bör ni så snabbt som möjligt göra en bedömning av de potentiella negativa konsekvenserna för de registrerade personerna, baserat på hur allvarliga eller väsentliga dessa är och hur troligt det är att effekterna kan inträffa.

Enligt dataskyddsförordningen är en personuppgiftsincident ”en säkerhetsincident som leder till oavsiktlig eller olaglig förstöring, förlust eller ändring eller till obehörigt röjande av eller obehörig åtkomst till de personuppgifter som överförts, lagrats eller på annat sätt behandlats”. Alla verksamheter är skyldiga att anmäla vissa typer av personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. Anmäl personuppgiftsincidenten inom 72 timmar efter det att överträdelsen har upptäckts.

När en personuppgiftsincident har uppstått är det avgörande att det finns rutiner för att på bästa sätt hantera situationen på ett professionellt och effektivt sätt.

Några tips på områden att ta med:

  • Ansvar
  • Bedöma
  • Hantera
  • Dokumentera

Ett gott råd är att ta tag i dessa frågor så tidigt som möjligt för ökad framgång. Om ni vill ha hjälp med att ta fram just ert HR dokument, hör av er så berättar jag gärna mer.

HR-konsult Annika Malm
Annika Malm (Beteendevetare, Diplomerad HR Business Partner)

Ta del av vår HR guide

I vår HR Guide, har vi samlat några praktiska tips och strategier som kan underlätta för att skapa ett hållbart arbetsliv och framgångsrikt företag genom HR.
TIPS

Hej!

Vad kul att du än intresserad av att komma i kontakt. Lämna dina uppgifter nedan så hör jag av mig.

HR-konsult Annika Malm
Annika Malm (Beteendevetare, Diplomerad HR Business Partner)

Hämta HR Guiden

Ta del av vår HR Guide –”Hållbar HR”, kommer du få tips på hur du på ett effektivt, hållbart och lönsamt sätt kan:

  • Lägga grunden till en god arbetsmiljö
  • Stärka och utveckla kompetens
  • Öka ditt interna och externa arbetsgivarvarumärke
Hållbar HR